VENDLER.

Nyomás alatt

2024.06.12.

Egy barátom felhívott ma, hogy azon gondolkodott, mit kellene csinálnom, hogy beindítsam a vállalkozásomat. Hogyan lehetne felpörgetni a dolgokat. Elmondta az ötleteit, erre én elmondtam, hogy értem, de másmiben gondolkodom... Erre ő: Balázs, biztos vagyok benne, hogy megcsinálod így is.

DE!

De nem mindegy, mennyi idő alatt! ... Hm. Értem. Szóval már megint az idő.

Erről a beszélgetésről eszembe jutott egy történet:

Valamikor a 90-es évek elején, amikor Pécsre kerültem, a korai egyetemista éveim alatt elkeveredtem egy Zepter bemutatóra. Már nem tudom, ki mondta, hogy menjünk el, de arra emlékszem, hogy volt kaja a végén Ínséges évek voltak, minden ilyen dolognak örültünk.

Azért is emlékszem nagyon erre az alkalomra, mert a végén én nyertem meg a főnyereményt, egy rozsdamentes tálcát. Még a vendéglátós haverom is megdicsérte, milyen frankó. De vissza a lényegre. Ezen az eseményen bemutattak egy kuktát is. Az előadó szakértő, hogy szemléltesse, micsoda képességek birtokában van az eszköz, azt mondta: Egy körömpörkölt 30 perc alatt készül el benne.

Aztaaaa.

Anyám jó 3 óráig készítette, amikor még gyerek voltam. Azért ez nem gyenge. De vajon milyen lehet egy 30 perc alatt elkészült pöri? Biztos puha. És az ízek? Ki tudnak oldódni az ételből azok az ízek, azok az anyagok, amik annyira finommá teszik, amiért érdemes az utolsó falatot is kitunkolni a tányérból? Amitől úgy összeragadnak az ujjaim, mintha gyantát gyurmáztam volna?

Megnéztem a neten mit írnak róla A kukta lényege, hogy lezárja az edényt, így a belső nyomás megnövekszik. Ez lehetővé teszi, hogy a víz forráspontja 100 °C fölé emelkedjen, akár 120-130 °C-ra is. Az ilyen magas hőmérséklet gyorsítja a főzési folyamatot, a hús hamarabb válik puhává. S bár az ízek gyorsan összeérnek, az aromák nem alakulnak ki olyan mélységben, mint a hosszabb főzés során. Ezzel szemben a tűzön készült húsételeknél a hosszú főzési idő alatt a hús ízei és a hozzáadott fűszerek, zöldségek összeérnek, gazdag, mély ízeket eredményezve. A hús rostjai pedig szépen szétválnak, ami különleges, lágy textúrát ad az ételnek.

Szóval vegyünk kuktát, mert 30 perc alatt elkészül a kaja és talán kevesebb energiába is kerül, olcsóbb is lesz. És puha is lesz a hús. Akkor minden okés. Ja, az ízek nem olyanok, mint amikor édesanyád, vagy a nagyid készítette? Tenni kell bele ízfokozót, kicsit erősebb fűszereket. Az állaga sem pont olyan? Hát, van már egy csomó féle pác, meg állagjavító cucc.

Szóval, miközben időre optimalizáljuk az ételeink elkészítését, mindenféle oda nem való dologgal pakoljuk meg őket, hogy megkapjuk azt az érzetet: Ez az!

De nem az.

És miközben nyerünk 2,5 órát, elveszítjük mindazt, amiért szerettük ezt csinálni. Együtt lenni a konyhában, beszélgetni, miközben időnként meg-megkóstoljuk a rotyogó ételt, hogy jó-e. A főzésre szánt idő összekötött minket és tisztán tartotta az ételeinket, így minket is.

Vajon ez az időre optimalizált élet mióta van jelen a döntéseinkben? Mikor kezdte észrevétlenül átszőni a mindennapjainkat? Mikor lett fontosabb az idő, az idő alapú hatékonyság, mint az adott tevékenység eredeti célja?

Lehet-e az idő annyira fontos, hogy miközben az időre optimalizáljuk lassan minden dolgunkat, a nyomás, amiben élünk nem csak hogy teljesen természetes, hanem talán szükségszerű is lett számunkra.

S bár a növekvő nyomástól szépen, gyorsan puhulunk, az eredmény íztelen és élvezhetetlen, s hogy feljavítsuk, jöhetnek az adalékok - kinek mi -, amiktől azt reméljük, egy picit ott lehet majd a nagyi pörijének az íze valahol mélyen a szánkban.

De nem, az nem az.

persze, meg lehet szeretni. Az ember könnyen alkalmazkodik. De minek, ha nem muszáj? Mert nem az. És mennyire felszabadító érzés, kiengedni a gőzt...

És visszatérve az eredeti gondolatra: meglátjuk, hogy nyomás nélkül, nem fél, hanem 3 óra alatt mit főzök ki.

Majd elmesélem.

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.