VENDLER.

5 dolog, amiért jó a családi vállalkozás

2024.02.03.

A most előkészítés alatt lévő új vállalkozások között az egyik szerelem projektem a "Lost Garden", egy gyógynövény alapú táplálékkiegészítőket gyártó és forgalmazó cég. Két okból is szerelem projekt: egyrészt az elmúlt 10 évben évről-évre egyre fontosabbá vált számomra a táplálkozásom, másrészt a céget a feleségemmel, Katával indítjuk. Az ő ötlete, tudása, tapasztalata, tanulmányai adják az alapot.

Rengeteget beszélgettünk arról, jó ötlet-e közösen belevágni, összekeverni a családi és a szakmai, pénzkereseti dolgokat, szerepeket. Mivel belevágtunk, hát összeszedtem, hogy a családi vállalkozás indítása milyen előnyökkel járhat.

  • Megbízhatóság és elkötelezettség: A családtagok gyakran nagyobb elkötelezettséget mutatnak a vállalkozás iránt, mint a nem családtagok, a "sima" alkalmazottak. Ez abból fakad, hogy a vállalkozás sikeressége közvetlenül befolyásolja a család jólétét, nagyobb az érintettsége/részesedése a családtagoknak a sikerből, ezért jobban érdekeltek benne. A családtagok ebből adódóan motiváltabbak lehetnek, nagyobb lehet a hajlandóságuk lemondani a rövidtávú előnyökről a hosszabb távon jelentkező magasabb profit érdekében. Azaz, több időt és energiát fektethetnek a vállalkozásba, ami lehetőséget ad - főleg a kezdeti időszak bizonytalanságai mellett - a fejlesztésekre.
  • Gyors döntéshozatal: A családi vállalkozásokban gyakran egyszerűbb és gyorsabb a döntéshozatali folyamat, mivel kevesebb szint van, és a családtagok közötti kommunikáció közvetlenebb. Mivel a családi kapcsolatból (szerencsés esetben) következik, hogy több időt töltünk egymással, jobban ismerhetjük egymás gondolkodását, hátterét, így valószínűbb, hogy "egy nyelvet beszélünk", kevesebb a félreértés. Mindez lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy gyorsabban alkalmazkodjon a piac változásaihoz, vagy hogy eredményesebben használja ki a lehetőségeket.
  • Erős vállalati kultúra: Egy családi vállalkozásban a közös értékek és célok erős alapot adnak a vállalati kultúra kialakítására. Ez pedig az egyik legfontosabb eleme a közösségnek, a közös értékrend az, ami összetartja a csapatot és motiválja az alkalmazottakat. Ez a kultúra elősegítheti a hosszú távú lojalitást, egymás könnyebb megértését és csökkentheti a fluktuációt.
  • Rugalmasabb munkakörülmények: A családi vállalkozások gyakran nagyobb rugalmasságot kínálnak a munkaidő és a munkakörülmények tekintetében, ami lehetővé teszi a családtagok számára, hogy jobban összehangolják a munkát a személyes életükkel. Ez különösen előnyös lehet gyereknevelés, vagy más családi kötelezettségek mellett. Könnyebben alakítható a magánélet és a munka egyensúlya az adott élethelyzetnek megfelelően.
  • Közös célok, sikerek: Személy szerint én ezt látom a legfontosabbnak kettőnk kapcsolatában. Jó látni azt, hogy a páromnak tiszta és jól átgondolt céljai vannak az üzleti életben. Jó ebben segíteni, ebben is társnak lenni és ott lenni mellette támasznak, háttérnek. A céges küzdelmek, a közös sikerek, a közös gondolkodás egy-egy kérdésről, mind olyan élmények, melyek erősítik a kettőnk kötelékét. Élmények, melyek az összetartozásunkról szólnak.

Számomra valahol ezek a szempontok mutatják, hogy egy jól menedzselt családi vállalkozás hosszútávú előnyöket kínálhat, mind a család (és párkapcsolat), mind a vállalkozás számára.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a siker érdekében kezelni kell a családi vállalkozásokra jellemző kihívásokat is, mint például a szakmai és személyes kapcsolatok összefonódását. A magánéleti és a vállalkozói léttel összefüggő nehézségek, kudarcok, meg nem értések kihatnak ilyenkor mindkét területre. Érett és erős kapcsolatra érdemes építeni a családot és a vállalkozást is. Arról nem is beszélve, ha azonos alapra épül mindkettő.

2024. VENDLER BALÁZS

Minden jog fenntartva.